Pjesnik Petar Zoranić NinjaninSvako znamenito mjesto ima i svojeg pjesnika i kroničara, proslavljenoga ili anonimnog. Nin je svojom povijesnom ulogom kolijevke hrvatske države zaslužio da u svakom pogledu bude preteča pa je upravo ovdje 1536. god. nastao prvi hrvatski roman Planine.

Njegov je autor Petar Zoranić Ninjanin, rođen 1508. god. Najraniji podatak o njegovom životu potječe iz 1531. god. kada se spominje kao plaćeni ninski notar, pravnik, sudski pisar, iz čega se može zaključiti da je završio studij pravnih znanosti, vjerojatno u Padovi. Nije poznato koliko je živio, posljednji pisani podatak o njemu datira iz 1543. god., a zna se da je umro prije 1569. god. kada su u Veneciji tiskane Planine. U njegove zasluge spada i činjenica da je Zadar - uz Hvar, Korčulu, Split i Dubrovnik – postao jednim od važnih središta hrvatske renesanse umjetnosti i riječi.

Pastoralni roman Planine – prevladavajuća vrsta romana u 16. i 17. st. - jedinstveno je djelo te vrste u hrvatskoj književnosti. Ovaj pastirsko-alegorijski roman pisan je u prozi i stihovima, a u njemu pjesnik nastoji kod svojih sunarodnjaka pobuditi ljubav prema rodnom kraju, prema hrvatskoj domovini i prema hrvatskom narodu. Okosnicu fabule čini pjesnikovo izmišljeno putovanje hrvatskim planinama koje poduzima kako bi zaboravio nesretnu ljubav. Ishodište putovanja upravo je Nin iz kojeg pjesnik morem ide do Starigrada pod Velebitom, a potom uzbrdo, Paklenicom, preko Velebita pa do Like prema Dinari, da bi se rijekom Krkom spustio do Šibenika i otuda morem natrag do mjesta polaska – njegovog Nina. Iako na prvi pogled putopis, ideja djela je domoljubna jer pjesnik - pod utjecajem pjesničkih uzora kao što su Sannazar, Dante, Petrarca, Boccaccio, Ovidije, Vergilije opisuje svoju domovinu te realistički govori o nesreći koja je snašla narod turskom provalom. Jednako tako on tješi sunarodnjake, najavljuje buduću propast Turaka te prekorava Hrvate koji radije pišu jezikom tuđinca nego svojim jezikom.

Nije stoga čudno što su Ninjani emotivno vezani uz svojeg pjesnika Petra kojem su 2008. god. uredili spomen park obilježavajući 500. obljetnicu njegova rođenja te svoje goste na organiziranim izletima rado vode putevima opisanim u njegovom romanu Planine.
TZ Nin

Zanimljivosti

TZ Nin

Kraljičina plaža u Ninu

"Da ne znam da sam u Ninu, pomislio bih da sam na Bahamima", izrekao je to izraelski novinar Omri Galperin prilikom posjeta Kraljičinoj plaži u Ninu.

Saznaj više...

TZ Nin

 

Say yes

 


Kontakt

Turistička zajednica grada Nina
Trg braće Radića 3
23232 Nin

tel: +385 23 264 280

e-mail: info@nin.hr
Newsletter

Pronađite nas na webu

 

© 2012-2024 TZ Nin | Izjava o kolačićima | Pravila o privatnosti

Izrada web stranica Fer Projekt