Grgur NinskiDodirnete li palac brončanog kipa Grgura Ninskog, biskupa i velikog zagovornika staroslavenskog jezika i narodnog pisma, sreća vam je, kaže predaja, zajamčena. Jedan zanimljiv susret, pouzdano, upravo se u tom trenutku već ostvario – upoznavanje sa znamenitom ličnošću Nina i Hrvatske te ujedno i s iznimno važnim razdobljem hrvatske povijesti. Zastanite!

Biskup Grgur Ninski, glavni zagovornik staroslavenskog jezika i narodnog pisma glagoljice i glagoljaškoga bogoslužja, u Ninu je stolovao od 900. do 929. god. Godine 925., kada se Tomislav proglašava kraljem, biskup Grgur Ninski – simbol nacionalnog ponosa - imao je vodeću vrhovnu crkvenu vlast u državi. Bio je na čelu Ninske crkve, što je u to doba značilo da je i na čelu cijele Hrvatske crkve.

No, povijesni se tok mijenja. Crkvenim saborima koji su održani 925. god. i 928. god. splitski nadbiskup zatražio je upravljanje dalmatinskim biskupijama i nad čitavom Hrvatskom. Dalmatinski su gradovi u to vrijeme bili u sastavu Bizanta. Na drugom crkvenom saboru (928. god.) priznata je crkvena vlast za čitavu Hrvatsku i Dalmaciju splitskom nadbiskupu pa je tako Ninska biskupija bila ukinuta. Biskupu Grguru je predana Skradinska biskupija. I ne samo to – crkveni sabori su zabranili da se zaređuju svećenici koji su se u bogoslužju služili staroslavenskim jezikom, liturgijski jezik postao je latinski. Budući da je svećenika koji su znali latinski jezik bilo malo to se zapadno bogoslužje na crkvenoslavenskom jeziku hrvatskog obilježja unatoč zabranama ipak sačuvalo. Zajedno s njime sačuvalo se hrvatsko narodno pismo glagoljica, tako da je oboje postalo dio naše narodne kulture. Taj je stari kulturni jezik bio tada obredni i književni jezik. U srednjem vijeku zamijenio ga je živi hrvatski jezik u književnosti, a u naše vrijeme i u crkvenim obredima. Grgur Ninski postao je simbol ponosa u narodu.

Brončani kip biskupa Grgura Ninskog – djelo hrvatskog kipara svjetske slave Ivana Meštrovića - nalazi se u Ninu pokraj crkve sv. Anselma. Kipove Grgura Ninskog Ivan Meštrović je također poklonio hrvatskim gradovima Varaždinu i Splitu. Uz brončani kip slavnog biskupa Grgura, istinskog simbola ponosa u narodu, povezano je vjerovanje da će se onome tko mu dodirne palac ispuniti želje. Nije stoga čudno da je oko kipa Grgura Ninskoga uvijek, osobito ljeti, mnogo ljudi, a kod ninskih gostiju mnogo ostvarenih želja.
TZ Nin

Zanimljivosti

TZ Nin

Crkva svetog Nikole

Jeste li znali da je nadaleko poznat simbol Nina, romanička crkvica sv. Nikole iz 11./12. st. sagrađena na prapovijesnom zemljanom humku ujedno krunidbena crkvica. Prema narodnoj predaji krunilo se u Ninu sedam kraljeva pa bi prigodom krunidbe okrunjeni vladar u sjajnoj pratnji dojahao do crkve sv. Nikole, gdje bi se narodu predstavio i u znak svoje kraljevske vlasti, mačem bi s tog humka zasjekao na sve četiri strane svijeta.

Saznaj više...

TZ Nin

 

Say yes

 


Kontakt

Turistička zajednica grada Nina
Trg braće Radića 3
23232 Nin

tel: +385 23 265 247
tel: +385 23 264 280
fax: +385 23 265 247

e-mail: info@nin.hr
Newsletter

Pronađite nas na webu

 

© 2012-2024 TZ Nin | Izjava o kolačićima | Pravila o privatnosti

Izrada web stranica Fer Projekt