TZ Nin

Ljeto u Ninu kroz kulturno-turističke manifestacije (14.08.2019.)
Ljeto u Ninu kroz kulturno-turističke manifestacije

Došao je i taj dan da se nakon napornih poslovnih obveza uputite prema dugo željenom odredištu gdje ćete provesti nekoliko dana zasluženog odmora. Kako biste svoj odmor pamtili i u dugim jesenskim, ali i zimskim bijelim noćima, pobrinula se Turistička zajednica grada Nina i njeni partneri, u organizaciji niza zanimljivih kulturno-turističkih manifestacija. Upravo ti događaji utječu na vas i vaše vedro i pozitivno raspoloženje. Što je to pripremljeno kako bi vaš odmor u kraljevskom gradu Ninu bio još bolji i zanimljiviji? Krenimo redom…

 

Na prvi dan ljeta 21. lipnja, već tradicionalno održan je Festival Sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa. Ove godine taj je festival proslavio svoju 10-tu obljetnicu. Prije 10 godina, u Međunarodnoj godini astronomije, održan je prvi takav festival koji je odmah doživio uspjeh i privukao posjetitelje. Posebnost Festivala Sunca i svjetlosti je u tome što se održava u kako ju još nazivaju, najmanjoj katedrali na svijetu. Ta predromanička građevina križnog tlocrta s kupolom koja ima posebne karakteristike omogućava ulazak sunčevih zraka. Crkva sv. Križa sagrađena je na način da služi kao sunčani sat i kalendar.

Nakon tog predivnog festivala, događanja u Ninu nastavila su se Danima otvorenih vrata Solane Nin te nadaleko poznatom Ninskom šokolijadom. Od 2003. godine u Ninu se održava Šokolijada, a svi koji su kušali šokol, tu poznatu gastronomsku deliciju, ostali su oduševljeni njegovim mirisom i okusom. Naime, šokol se počinje pripremati početkom svake godine, a vrhunac dostiže upravo na Šokoladiji na kojoj se natječu najbolji šokolari. Iako je to ninski specijalitet, zanimljivo je kako na Šokolijadi nastupaju i šokolari iz kontinentalnog dijela Hrvatske, koji su se usavršili u pripremi te delicije. Što je šokol? To je suhomesnati proizvod dobiven od svinjskog mesa, prepoznatljivog okusa zbog dodataka ninske soli i začina. No, na njega posebice utječe i sušenje na ninskoj buri što mu daje poseban miris i aromu. Svinjska vratina nekoliko dana odležava u morskoj soli, a potom se uranja u crno vino u koje su dodani razni začini. Nakon toga, šokol se suši na buri i u dimu, ali svaki šokolar ima još neki svoj tajni dodatak koji daje posebnost svakom šokolu. Pobjeda na Ninskoj šokolijadi je stvar prestiža i svi se šokolari mjesecima trude napraviti što bolji šokol.

Kada ste isprobali šokol i zalili ga vinom, došlo je vrijeme za jednu sasvim drugačiju manifestaciju. Naime, 2. kolovoza održava se Festival soli u Solani Nin. To je jedna od rijetkih europskih solana u kojoj se sol proizvodi na tradicionalan način uz ručno branje i pakiranje. U sklopu tog jedinstvenog Festivala soli održavaju se razna natjecanja, primjerice u pripremi raznih vrsta jela u kojima je sol glavni sastojak. Sve je to popraćeno zabavnim programom. Na Festivalu soli možete otkriti da sol nije samo dodatak jelima već se koristi i u kozmetičke svrhe, jer se od njega pripravljaju proizvodi za njegu kože.


Hodočašće na Zečevo te Dani zaštitnika grada Nina

Kako ne bi sve ostalo samo na gastronomiji i zabavi, već se za vrijeme odmora treba poraditi i na duhovnoj obnovi, 5. kolovoza slavi se blagdan Ukazanja Gospe od Zečeva i tom se prigodom organizira tradicionalno hodočašće na obližnji otočić Zečevo. Otočić je po mnogočemu poseban, a jedna od tih posebnosti je to što on za vrijeme oseke postaje dijelom kopna. Razlog zašto se to događa, možete pronaći u priči iz 16. stoljeća. Naime, Turci su, u znak odmazde zbog pretrpljenog poraza u Ninu, na Zečevu zapalili crkvu i samostan, ubili redovnike koji su bili tamo te odnijeli Gospin kip. Prema legendi, kip su bacili u more, ali je Gospa sama „doplivala“ u Nin te se 1516. godine ukazala Ninjanki, udovici Jeleni te joj dala poruku za puk. To je ukazanje Gospin kip potvrdio suzama. Od tada se svake godine 5. kolovoza održava tradicionalno hodočašće za sve vjernike, ali i sve ostale koji žele vidjeti čudotvoran Gospin kip. Pozivamo vas da ove godine posjetite otočić Zečevo.  

Nakon što ste uronili malo dublje u svoju bit, ostanite u Ninu i dalje, jer se 10. kolovoza održava 5. Romantična noć u najromantičnijoj destinaciji Europe – European Best romantic destination. Na zidu uspomena napišite svoje tajne želje, poljubite voljenu osobu na označenim mjestima za „kiss point“, zaplešite na koncertima koji se održavaju na nekoliko mjesta u gradu ili samo sjednite na „klupu ljubilicu“ i pogledajte u zvjezdano nebo. Romantičnu noć dodatno će dočarati povijesni likovi iz ninske povijesti koji će hodati ninskim ulicama, a sa svakim od njih imat ćete se prilike fotografirati kako biste ovjekovječili tu uspomenu. Na kraju, uživajte u vatrometu i poželite da se ponovno vratite u prijestolnicu Hrvata!

Ako imate dovoljno vremena za godišnji odmor ili ste odlučili otići na odmor u drugoj polovini kolovoza, tada svakako boravite u Ninu 25. i 26. kolovoza, kada taj kraljevski grad obilježava Dane zaštitnika grada Nina, sv. Marcelu i sv. Anselma kojima je posvećena župna crkva. Prema narodnoj predaji, sv. Anselmo je bio jedan od 72 Kristova učenika koji je došao u Nin i ninske krajeve propovijedati i širiti kršćanstvo. Uz njega, Marcela iz Lukina evanđelja bila je domaćica u kući Marte, Marije i Lazara, a u apostolskom naviještanju u Ninu je pomagala biskupu Anselmu i đakonu Ambrozu (Ambrozije). Moći svetih Anselma, Ambroza i Marcele u relikvijarima u Ninu, štuju se od prvih stoljeća kršćanstava, a danas se nalaze na glavnom baroknom oltaru ninske župne crkve. Uz vjerske svečanosti, Dani zaštitnika grada Nina proći će i u veselom i zabavnom ozračju u kojem uživaju Ninjani i njihovi gosti.

Po završetku glavne turističke sezone, u Ninu manifestacije i dalje traju, a vrijeme je i u rujnu dovoljno toplo i lijepo da se okupate na Kraljičinoj plaži, promatrate ptice ili samo prošećete tim gradom. Uživajte u romantičnim trenucima u Ninu!


Foto: Marin Stulić

TZ Nin

Zanimljivosti

TZ Nin

Svetkovine čudotvornog ukazanja Gospe od Zečeva

Jeste li znali da se čudotvorno ukazanje Bogorodice u Ninskom kraju slavi već 500 godina i to čak tri puta godišnje: na dan prikazanja 5. Svibnja hodočasti se na Gospin otok Zečevo pješice i brodovima, na utemeljeni blagdan (prvi ponedjeljak prije blagdana Uzašašća) te 5. kolovoza na dan Domovinske zahvalnosti, uz 20- ak očuvanih običaja.

Saznaj više...

TZ Nin

 

Say yes

 


Kontakt

Turistička zajednica grada Nina
Trg braće Radića 3
23232 Nin

tel: +385 23 265 247
tel: +385 23 264 280
fax: +385 23 265 247

e-mail: info@nin.hr
Newsletter

Pronađite nas na webu

 

© 2012-2023 TZ Nin | Izjava o kolačićima | Pravila o privatnosti

Izrada web stranica Fer Projekt