TZ Nin

Putevima Petra Zoranića (24.06.2019.)
Putevima Petra Zoranića

Kasni proljetni dani prava su prilika za posjetu drevnom hrvatskom gradiću Ninu, ujedno i gradu pjesnika Petra Zoranića Ninjanina. Kao što je u svojim stihovima kazao da ga je „vila na zlatnoj jabuci“ prenijela morem, sve do ispod Velebita, tako i vi trebate vidjeti sve ono što je Zoranić opisao u svojim poznatim „Planinama“, prvom hrvatskom romanu. Na tom čudesnom putu u svijet mašte i dalekih dana, neka vam polazna točka bude Park Petra Zoranića u Ninu.

 

Sigurno se pitate tko je bio Petar Zoranić? Rođen u Zadru 1508. godine, on je posvetu svom romanu „Planine“ napisao u kraljevskom gradu Ninu, a svoje remek djelo posvetio ninskom kanoniku Mateju Matijeviću. Iako se o Zoranićevom životu zna vrlo malo, tek da je bio potomak stare ninske plemićke obitelji Tetačić, koja se potkraj 15. stoljeća zbog malarije i najezde Turaka preselila u Zadar, taj, po zanimanju sudski pisar ostavio je trag na ninsku i hrvatsku kulturu i povijest. I dok je on u to doba kod svojih sunarodnjaka nastojao probuditi ljubav prema rodnom kraju – Ninu i zadarskom arhipelagu, u današnje doba njegove „Planine“ neka vas pokrenu u pozitivnom smjeru prema proučavanju prirodnih, kulturnih i povijesnih znamenitosti ninskog kraja. Petar Zoranić u svojim „Planinama“ imao je ulogu putnika – pripovjedača, pa tako i vi budite putnici koji svijet oko sebe gledaju širom raširenih očiju i svoje dojmove prenose drugim ljudima kako bi i oni upoznali ljepotu Nina i njegove okoline.

Putovanje u mašti, ali i u stvarnom životu

Krenite na put, kao što je to Zoranić krenuo – od Nina, pa sve do podnožja Velebita i Starigrada Paklenice, Like, Dinare i Šibenika i ponovno se vratite u stari kraljevski grad. Na taj put možete krenuti samo u mašti, šetajući Ninom, proučavajući njegove kulturno-povijesne spomenike i slušajući vodiče i muzejske djelatnike ili zaista otputujte vlastitim automobilom ili nekom drugom vrstom prijevoza u navedene dijelove Hrvatske kako biste saznali što je to, zapravo Zoranić i ostavio u nasljeđe budućim generacijama. I dok je Zoranić kao putnik Zoran zapravo krenuo na svoje maštovito putovanje uz svesrdnu pomoć vile Hrvatice, i vi krenite proučavati sve ono što Nin nudi. A nudi mnogo toga – od kulture i povijesti do bogatstva biljnog i životinjskog svijeta.

Posjetite nepregledne ninske pješčane plaže s ljekovitom blatom, Solanu u kojoj možete vidjeti kako se na tradicionalan način sakuplja sol ili krenite u svetište Gospe od Zečeva, čiji se spomendan slavi na prvi ponedjeljak prije blagdana Spasova.   

Poželite li zaista obići sva ona mjesta koja je u „Planinama“ opisao Zoranić, tada ćete nakon obilaska Nina krenuti put Starigrada i Nacionalnog parka Paklenice. Vidjet ćete kako je život stanovnika Starigrada neraskidivo vezan uz Velebit, planinu koja im daje snagu i moć. Kao i na ostala hrvatska mjesta, tako je burna prošlost ostavila traga i na Starigrad gdje se nalaze ostaci iz antičkog doba, ali i Večka kula iz doba prodora Turaka.

Romantika uz dozu pustolovine

Nakon razgleda mjesta, svakako obiđite Nacionalni park Paklenica i njene kanjone. Tamo se nalazi i drugi po veličini rezervat crnog bora u Europi kao i brojne endemične vrste biljaka. Putovanje ne bi bilo potpuno da ne posjetite Nacionalni park Sjeverni Velebit te Park prirode Velebit, kao što je to učinio i Zoranić. Preko Velebita putujte do južne Like, gdje je Zoranić na svom putovanju s pastirima ostao tri dana. Kada i to vidite, krenite prema Dinari i popnite se na njen najviši vrh. Tko je željan adrenalina i pustolovine, može se okušati u slobodnom penjanju, brdskom biciklizmu ili nekom drugom obliku pustolovnog turizma. Možda ste nesretno zaljubljeni, kao što je bio i Zoranić, pa će vas pustolovine na Dinari izliječiti od ljubavnih jada.

Kada vam je već dosta svega, spustite se do Skradina i rijeke Krke, posjetite Krešimirov grad Šibenik i vratite se u Nin. Vjerujemo da će vas na tom putovanju pratiti ptica vlastelica, jedan od simbola Nina, baš kao što je i vila Zvončica pratila vječnog dječaka – Petra Pana.


Foto: Marija Dejanović

TZ Nin

Zanimljivosti

TZ Nin

Uzbudljiva prošlost i prekrasna sadašnjost

Na malenom otočiću usred plitke lagune nalazi se starogradska jezgra gradića Nina koja je kopnom povezana s dva kamena mosta. Nin ima uzbudljivu prošlost i prekrasnu sadašnjost. Sve njegove priče i spomenici, sva njegova ljepota i prirodna bogatstva tu su da u njima uživate i pronađete toliko potrebnu radost, zdravlje i duševno zadovoljstvo.

Saznaj više...

TZ Nin

 

Say yes

 


Kontakt

Turistička zajednica grada Nina
Trg braće Radića 3
23232 Nin

tel: +385 23 265 247
tel: +385 23 264 280
fax: +385 23 265 247

e-mail: info@nin.hr
Newsletter

Pronađite nas na webu

 

© 2012-2023 TZ Nin | Izjava o kolačićima | Pravila o privatnosti

Izrada web stranica Fer Projekt