TZ Nin

Upoznajte plemkinju među pticama i zaštitni znak Ninske lagune (11.04.2019.)
Upoznajte plemkinju među pticama i zaštitni znak Ninske lagune

Zima je prošla i ako se pomalo vraćate iz „hibernacije“ jer vas na pokret i živost mami lijepo sunčano vrijeme, tada je trenutak da posjetite Nin. Pri samom dolasku pogled će vam se zaustaviti na Ninskoj laguni koju je za svoje stanište odabralo 204 vrsta ptica među kojima se nalazi i endemična ptica vlastelica. I ona je prevalila dugi put iz Afrike kako bi se ponovno vratila u svoje stanište te će vam zacvrkutati najljepše što može i poželjeti vam dobrodošlicu u kraljevski grad Nin.

 

Ta neobična i rijetka ptica zaštitni je znak Ninske lagune. Kako biste što lakše prebrodili proljetni umor, poslušajte naš savjet i prošećite do lagune koja nudi novi doživljaj bliskog susreta s vlastelicom koja se gnijezdi na poljima solane. Volite li duge šetnje tada prođite tematskim stazama Eko parka Ninska laguna te promatrajte ptice. Birdwatching ili promatranje ptica pravi je izbor za vas! Sjednite na neku od klupa na drvenim šetnicama, promatrajte vlastelicu ili neku drugu vrstu ptica te doživljaj ptice u letu ili nekom njenom zanimljivom trenutku ovjekovječite fotoaparatom ili mobitelom. Iako vlastelicu u Ninskoj laguni možete vidjeti od ožujka do rujna, ovo proljetno doba, pravo je vrijeme za stvaranje predivnih fotografija ptice u prirodnom okruženju.

Društvena ptica „plemićkog podrijetla“

Zanima li vas tko je vlastelica? Vitkog i ponosnog izgleda kao što joj i samo ime kazuje, ta se ptica među ostalima, ističe svojim osebujnim bijelim tijelom, crnim krilima i dugim crnim kljunom. Posebna je i po svojim dugim, tanašnim nožicama crvene boje koje joj daju posebnu plemićku notu. Nije čudo da je upravo takva plemkinja među pticama za mjesto svoga staništa izabrala hrvatski kraljevski grad.

Iako „plemićkog podrijetla“, vlastelica je vrlo društvena ptica te se izvan sezone gniježđenja zadržava u malim jatima od pet do 10 ptica, a često se uključuje i u mješovita jata ostalih vrsta ptica. No, ona je i vrlo mudra. Ako osjeti da je ugroženo gnijezdo s njenim ptićima tada postaje prava glumica – glumi da je ranjena, primjerice da joj je slomljeno krilo kako bi svratila pozornost na sebe i odmaknula ljudski pogled s njenog gnijezda.

Postoji i jedno važno upozorenje – vlastelici nikako ne smijete nauditi. Ona je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode, kao strogo zaštićena vrsta. Također je zaštićena Bonskom konvencijom, Bernskom konvencijom i Direktivom o pticama. Zašto je odabrala Ninsku lagunu za gniježđenje? Upravo zbog plitkih obala lagune, močvarnih predjela te solane u kojoj se odvija tradicionalna proizvodnja soli. Odluči li vlastelica da joj je dosta biti „model“ tada će se povući, a vi nastavite uživati u promatranju ostalih vrsta ptica, primjerice pijukavcu, vivku, morskom vrancu, sivoj čaplji, crvendaću pa čak i slavuju čiji će vas pjev u trenutku oraspoložiti.

Aktivan odmor uz vožnju biciklom

Ako vam je dosta hodanja i promatranja ptica ili vam se pak više sviđa vožnja na dva kotača, provozajte se biciklom biciklističkim stazama kojih u okolici Nina ima čak 110 kilometara. Vožnja tim stazama pružit će vam priliku za zdravi i aktivan odmor, udružen s uživanjem i meditacijom u živopisnom ambijentu očuvane prirode i obilasku mnogih povijesnih ninskih lokaliteta i prirodnih atrakcija.

Promatrajući i ostale ptice u Ninskoj laguni u ovo proljetno doba, osjetit ćete toliko nam svima potreban duševni mir. Njihov klepet krila, glasanje i međusobno komuniciranje, dovoljan su razlog da se i mi osjećamo bolje, poletnije te ponovno shvatimo koliko je život zbog raznolikosti prirodnog i životinjskog bogatstva, lijep i sadržajan. Kaže se, ne bez razloga, da sve što je lijepo kratko traje pa tako iskoristite proljetno i ljetno doba i uživajte u promatranju ptica, dugim šetnjama i bicikliranju jer će začas doći jesen kada će ptice otići iz Ninske lagune. Do novog proljeća i povratka u svoje stanište. 


Foto: Goran Šafarek, Marin Stulić

 

TZ Nin

Zanimljivosti

TZ Nin

Ljekovito blato

Jeste li znali da se u Ninu nalazi najveće nalazište ljekovitog blata u Hrvatskoj od 120.000 m3. Stoga je Nin pri Akademiji medicinskih znanosti u Zagrebu još 1960. upisan kao talasoterapijsko lječilišno mjesto i nalazište morskog peloida u Sjevernoj Dalmaciji s ljetnom klinikom na otvorenom za terapiju s peloidom. Lokalitet peloida - blata nalazi se usred Ninske lagune u blizini najdulje pješčane plaže u Hrvatskoj, Kraljičine plaže, čiju su blagotvornu učinkovitost na ljudsko zdravlje prepoznali još i stari Rimljani.

Saznaj više...

TZ Nin

 

Say yes

 


Kontakt

Turistička zajednica grada Nina
Trg braće Radića 3
23232 Nin

tel: +385 23 265 247
tel: +385 23 264 280
fax: +385 23 265 247

e-mail: info@nin.hr
Newsletter

Pronađite nas na webu

 

© 2012-2023 TZ Nin | Izjava o kolačićima | Pravila o privatnosti

Izrada web stranica Fer Projekt