TZ Nin

Zima u burom ovjenčanom Ninu (28.02.2019.)
Zima u burom ovjenčanom Ninu

Hladan, oštar vjetar koji donosi lijepo i sunčano, ali hladno vrijeme – poznata bura, poglavito u zimsko doba puše u većem dijelu jadranske Hrvatske, a posebice u kraljevskom gradu Ninu. Jeste li čuli legendu o buri? Napisao ju je poznati Ninjanin Petar Zoranić u svom romanu „Planine“ davne 1536. godine.

 

Bura je bila lijepa, ali ohola i drska mlada djevojka, plemenita roda. Mislila je da je u svemu najbolja i uvijek je morala biti iznad svih drugih. Niti jedan mladić koji ju je dolazio prositi nije zadovoljio njezine uvjete i sve ih je redom odbijala. Hvalila se svojom ljepotom pa je jednom otišla korak dalje i kazala kako je ljepša i od besmrtnih vila…To je čuo Bog i naljutio se. Zbog njezine oholosti, ošinuo ju je gromom i bacio u pakao. Tu je priču ispričala vila Milost, pratilja Petru Zoraniću na njegovom putu kada je jednom puhnuo jak vjetar i skoro srušio pisca, ali mu je vila pomogla. Bio je to razlog da mu ispriča priču o vjetru buri, tko je taj vjetar, od kuda dolazi i kako je dobio naziv. Vila je tada Zoraniću rekla kako se grijeh te djevojke prenosi na sve ostale djevojke koje pokušavaju biti ohole i drske te svaki puta kada neka od njih zgrješi na takav način, tada glasno uzdahne, sjećajući se svog nekadašnjeg sretnog života. Od tog uzdaha nastaje bura.

Upravo taj hladan vjetar povremeno danima puše u Ninu i stvara jedinstveni osjećaj u tom prelijepom gradu. Dođite i uvjerite se kako bura čisti nebo i zrak te bistri pogled na velebnu planinu Velebit. Zbog čistog zraka i ninske kulturno-povijesne znamenitosti, spomenici i crkve blistaju posebnim sjajem. Taj grad, star više od 3000 godina zbog „uzdaha ohole djevojke“ u zimsko doba pružit će vam poseban doživljaj. Crkva svetog Križa, nazvana još i najmanjom katedralom na svijetu, ali i ostaci najvećeg antičkog hrama na Jadranskoj obali iz 1. stoljeća sjaje posebnim sjajem.

Škrinjica – najstariji predmet iz doba pokrštavanja Hrvata

 

Provedite zimski odmor u Ninu, pogledajte kip kneza Branimira, djelo akademskog kipara Josipa Poljana, a potom prođite novim drvenim romantičnim mostom u stari grad i prošetajte ninskom Kalelargom do brončanog spomenika slavnog biskupa Grgura Ninskog te župne crkve pored koje se nalazi prostor u kojem se čuvaju zlato i srebro grada Nina te vrijedni crkveni predmeti. U toj zbirci crkvene umjetnosti „Zlato i srebro grada Nina“ nalaze se razni predmeti iz doba osnutka Ninske biskupije i ranije. Razgledavajući predmete u vitrinama pored kojih prolazite vidjet ćete malu škrinjicu tj. relikvijar od pozlaćena srebra s poklopcem u obliku dvoslivnog krova ukrašen rozetama i draguljima. Škrinjica se smatra najstarijim predmetom, a pretpostavlja se da je izrađena još u doba pokrštavanja Hrvata.

Muzej ninskih starina i Muzej soli

Želite li upoznati još starina u zimsko doba tada svakako svratite do Muzeja ninskih starina koji se nalazi u ruralno-baroknoj palači obitelji Medović.  U njemu se nalazi zbirka kamenih spomenika iz bogate ninske povijesti. Tako možete razgledati predmete još iz prapovijesnog preko ranokršćanskog i ranosrednjovjekovnog do novovjekovnog razdoblja grada Nina.

Poželite li vidjeti nešto drugo tada vam preporučamo šetnju do Muzeja soli i njegove suvenirnice, svojevrsnih atrakcija solane Nin. U sklopu muzeja i suvenirnice možete vidjeti razne predmete koji su se nekada koristili, a neki od njih se i danas koriste u tradicionalnoj proizvodnji soli. To su primjerice grablje za sakupljanje soli, vagoni za transport soli po solani te drveni uređaj za pakiranje. Kupite poznati „cvijet soli“ koji se još naziva i „kavijarom soli“ zbog jedinstvenog okusa i načina sakupljanja, zatim sol za kupanje ili neke druge suvenire od soli.

Iako je hladno, Nin i njegova okolica odišu svježinom i čistim zrakom. Odvezite se do farme magaraca koja se nalazi na putu od Nina prema Zagrebu, na samo 10 kilometara od morske obale. Ta jedina farma magaraca na prostoru sjeverne Dalmacije, vjerujte, osim oduševljenja vaših najmlađih i vama će izmamiti osmijeh na lice. Osim magaraca, na farmi se nalaze konji, ovce, patke, kunići, purani, paunovi… Nakon toga, vratite se u Nin i obiđite njegove jedinstvene pješčane plaže s kojih se pruža predivan pogled na Velebit i uživajte u Ninskoj laguni. U ovo burom ovijeno zimsko doba i brojne ptice koje se nalaze u Ninskoj laguni pozdravit će vas na svoj specifičan način - klepetanjem krilima i cvrkutom. Upravo je Ninsku lagunu za svoje stanište odabralo 204 raznih vrsta ptica među kojima se nalazi i endemična ptica vlastelica. No, da biste je vidjeli ipak ćete pričekati do početka proljeća kada ćete ponovno doći u Nin. Budete li imali sreće, vlastelica će vam se tada pokazati i zacvrkutati na najljepši način kako bi vam zaželjela dobrodošlicu u Nin.  

 

Foto: Boris Kačan

TZ Nin

Zanimljivosti

TZ Nin

NAJLJEPŠE PLAŽE HRVATSKE - KRALJIČINA PLAŽA

U Ninu se nalaze velike površine pješčanih plaža koje se prostiru na gotovo 8 kilometara. Među njima najljepša i najpoznatija je svakako Kraljičina plaža, za koju se veže i legenda koja kaže da kad bi hrvatski kralj Tomislav dolazio na odmor u Nin, kraljica je obično prilikom boravka u Ninu odlazila na pješčanu plažu u tihoj laguni. Kralj, koji bi se rijetko pridružio, jedan dan je ostao čitavo popodne te rekao: „Ovo mjesto bit će samo tvoje kada dolazimo u Nin, ovo je raj na zemlji i ovo je tvoja plaža.“

Saznaj više...

TZ Nin

 

Say yes

 


Kontakt

Turistička zajednica grada Nina
Trg braće Radića 3
23232 Nin

tel: +385 23 265 247
tel: +385 23 264 280
fax: +385 23 265 247

e-mail: info@nin.hr
Newsletter

Pronađite nas na webu

 

© 2012-2023 TZ Nin | Izjava o kolačićima | Pravila o privatnosti

Izrada web stranica Fer Projekt