TZ Nin

Nin je hrvatski Betlehem! (06.11.2018.)
Nin je hrvatski Betlehem!

Imao je burnu povijest. Utemeljili su ga ilirski Liburni u 9. stoljeću prije Krista, a tada se nazivao Aenona. Krunili su se u njemu kraljevi – Tomislav, Petar Krešimir IV. i Dmitar Zvonimir, a svaki od njih je prilikom krunidbe dojahao do crkve sv. Nikole gdje se predstavio narodu i u znak svoje kraljevske vlasti, mačem s humka zasjekao na sve četiri strane svijeta... U tom drevnom gradu živjeli su knez Višeslav, knez Branimir i knezovi Bribirski. To je Nin – prva prijestolnica Hrvata i najstariji hrvatski kraljevski grad. Pozivamo vas u šetnju gradom i njegovu povijest dugu više od 3000 godina, jer Nin je sam po sebi povijest u kojem svaki kamen ima svoju priču...

 

Kip kneza Branimira

Već pri samom dolasku pred most koji spaja novi sa starim dijelom Nina, dočekat će vas kip kneza Branimira. Zastanite na trenutak i pogledajte ga. Osjećat ćete kao da vas pozdravlja. Knez Branimir je u 9. stoljeću vladao srednjovjekovnom hrvatskom državom, sa sjedištem u Ninu. Nakon što ste se „pozdravili“ proći ćete preko mosta i ući u staru hrvatsku državu. Šetnjom preko kamenog mosta osjećat ćete se kao da ulazite u kraljev grad kroz stara vrata. Promatrajući uokolo, u moru ćete primjetiti kopiju hrvatskog broda Condura Croatica iz 11. stoljeća. Poželite li vidjeti kako je taj brod izgledao u izvornom obliku tada morate prošetati do Muzeja ninskih starina koji se nalazi u središtu povijesnog otočića.


Crkva sv. Anselma

Zakoračivši nogom na otočić osjetit ćete duh nekih prošlih vremena. Ako se zapitate je li bolje krenuti lijevom ili desnom stranom otočića, preporučamo vam da krenete središnjom povijesnom ulicom. U toj ulici svaki kamen ima svoju priču. Nogu pred nogu, doći ćete do crkve sv. Anselma. Uđite u predivnu crkvu i pomolite se ili samo zažmirite i njen će vas ambijent vratiti u prošlo doba.


Kip Grgura Ninskog i ostaci staroga Nina

Doći u Nin, a ne dodirnuti nožni palac na kipu biskupa Grgura Ninskog, isto je kao da dođete u Rim, a ne vidite Papu. Primite Grgura za palac i zaželite želju. I, vjerujte ... ostvarit će se! Želja nikada dosta, ali vrijeme je za daljnji obilazak Nina. Nedaleko kipa Grgura Ninskog nalaze se ruševine naselja još od 1. do početka 7. stoljeća. Tamo su ostaci rimskog hrama i forum te  Crkva sv. Križa iz 9. stoljeća poznata najmanja katedrala na svijetu u kojoj ćete osjetiti nevjerojatnu igru svjetla. Ulica do crkve vratit će vas ponovno u središnju povijesnu ulicu i...doći ćete do Muzeja ninskih starina. Sjećate li se broda o kojem smo pričali na početku? Uđite u muzej i vidjet ćete brod. Ako pak odlučite krenuti od Crkve sv. Križa uz ulicu, proći ćete pored parka Petra Zoranića Ninjanina i crkve sv. Ambroza te doći do Gornjih vrata. Nastavite stazom do Muzeja soli.


Crkva sv. Nikole

Poželite li izaći kroz Gornja vrata i otići iz grada tada svakako morate posjetiti crkvu sv. Nikole s kraja 11. stoljeća uz koju se vezuje predaja o krunidbi kraljeva. Udaljena je 500 metara od urbanog dijela, a nalazi se uz cestu koja povezuje Nin sa Zadrom. Crkva je sagrađena na brežuljku svojevrsnom humku i predstavlja jedini sačuvani primjerak ranoromaničke arhitekture toga tipa u Dalmaciji.


Crkva Gospe od Zečeva

Kako bi to bilo da ste u Ninu, a niste posjetili otočić Zečevo na kojem se nalazi crkva Gospe od Zečeva. Taj otočić često pohode hodočasnici i vjernici, posebice na dan Prikazanja Gospe od Zečeva 5. svibnja. Neobičan mir i kontemplacija osvojit će i svakog turista koji dođe na taj otočić.

 

Malo po malo i došli smo do kraja naše šetnje kroz povijest Nina. Dođite, prošetajte i sami se uvjerite u magičan utjecaj toga grada koji on ostavlja na svakog putnika namjernika.

 

Foto: Ivo Pervan

TZ Nin

Zanimljivosti

TZ Nin

Botanički vrt na Kraljičinoj plaži

Jeste li znali da je u Ninu najdulja pješčana plaža u Hrvatskoj – Kraljičina plaža (3 km) te da je uz tu najpoznatiju i najljepšu ninsku plažu prema biolozima priroda oblikovala prirodni botanički vrt s čak 4 NATURA 2000 staništa.

Saznaj više...

TZ Nin

 

Say yes

 


Kontakt

Turistička zajednica grada Nina
Trg braće Radića 3
23232 Nin

tel: +385 23 264 280

e-mail: info@nin.hr
Newsletter

Pronađite nas na webu

 

© 2012-2024 TZ Nin | Izjava o kolačićima | Pravila o privatnosti

Izrada web stranica Fer Projekt